Seperti tahun yang lepas, ruangan Selera Ramadan kembali lagi. Untuk sesiapa yang tak tahu aper nak berbuka hari ini, saya akan berkongsi resepi special turun-temurun dengan anda semua kali ini.
Hari nie saya 'ter' ada mood untuk makan Mee Tom Yam. So, marilah kita lihat apakah bahan-bahan yang diperlukan...
Bahan-Bahan:
- 150 gm mee kuning (atau mee hoon)
- 100 gm daging ayam
- 100 gm udang
- 100 gm sotong / ketam
- 100 gm bunga kobis
- 1 biji tomato (dibelah)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 2 batang serai (diketuk)
- 8 biji cili padi (diketuk)
- 1 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 sudu besar pes tomyam
- 2 helai daun limau purut
- 1 biji limau nipis (ambil jus ajer, jgn amik kulit pulok)
- Air & garam secukupnya
- Minyak masak
Cara memasak:
Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Lepas tu, tumiskan bawang putih hingga garing. Masukkan air, daging, serai & cili padi. Masak hingga daging lembut. Kemudian masukkan udang, sotong (ketam), kobis bunga, tomato, bawang besar & pes tomyam. Apabila mendidih, masukkan daun limau purut, garam & air limau nipis. Akhir sekali, masukkan mee kuning (atau mee hoon) & masak selama 3 minit.
Selepas itu, barulah Mee Tom Yam siap untuk santapan. Nak rasa lebih sedap, hidangkan Mee Tom Yam dalam claypot...pergghhhh...(Leleh air liur!)
Selamat mencuba! :-)
ps: Kalo nak lebih ringkas, beli ajer mee segera perencah Tom Yam kat kedai. Tu pon BEST gak kalo dah laparr..heh!